Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. BM Genel Kurulu’ndan Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü

BM Genel Kurulu’ndan Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü

Haberler Z Haberler Z -
0

BM Genel Kurulu’ndan Önemli Karar

BM Genel Kurulu, 2 Kasım 2013 tarihinde, Mali’de öldürülen iki Fransız gazetecinin anısına, bu günü “Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü” olarak ilan etti.

Gazetecilere Yönelik Şiddet ve Cezasızlık

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre, 1993’ten bu yana dünya genelinde 1700’den fazla gazeteci öldürüldü. Bu cinayetlerin yalnızca yüzde 13’ünde bir yasal süreç işledi ve mahkemeler sonuçlandı. Neredeyse 10 gazeteci cinayetinden 9’unda ya yasal süreç başlamadı ya da sonuçlanmadı. Gazetecilerin çoğunlukla haber merkezlerinin dışında öldürülmesi, güvenli bir alanın olmadığını gösterdi.

2020-2021’de Öldürülen Gazeteciler

UNESCO verilerine göre, 2020-2021’de 117 gazeteci öldürüldü. Bu ölümlerin yüzde 78’ine denk gelen 91 gazeteci ya araçlarında ya da sokakta öldürülürken, bazılarının cenazesi kaçırıldıktan sonra terk edilmiş olarak bulundu. Geçen yıl öldürülen 99 gazetecinin 69’u İsrail Çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybetti.

Kadın Gazetecilere Yönelik Şiddet

Kadın gazeteciler de çevrim içi suçlara maruz kalıyor. BM’nin raporuna göre, kadın gazetecilerin çevrim içi ortamlarda tehdit edildiği, hakarete uğradığı ya da kışkırtıldığı görülüyor. 2020’de öldürülen gazetecilerin yüzde 6’sı kadınlar iken bu oran 2021 ve 2022’de yüzde 11’e yükseldi.

Gazetecilerin Korunması ve 2030 Hedefleri

BM Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorunu Eylem Planı, gazetecilerin korunması konusunu ele almayı amaçlıyor ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alıyor. Bu eylem planı, tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirilecek.

Bu veriler, gazetecilere yönelik şiddetin ve cezasızlığın hala büyük bir sorun olduğunu gösteriyor. Gazetecilerin güvenliği ve özgürlüğü için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir