Srebrenitsa Soykırımı ve Anma Törenleri
Bosna Hersek‘te 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında Sırp güçlerince gerçekleştirilen ve “Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra görülen en büyük insanlık trajedisi” olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımı, her yıl 11 Temmuz tarihinde anılıyor.
Yeni Kemik Kalıntıları Bulundu
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Potoçari Anıt Mezarlığı‘nda gerçekleştirilen törenlerin ardından daha önce defnedilen ve sonradan bulunan 78 soykırım kurbanının mezarları açılacak ve bulunan kemikler eklenecek.
Soykırım Kurbanlarının Cenazeleri
Bu yıl toprağa verilecek kurbanlar arasında “Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic” gibi isimler bulunuyor.
Srebrenitsa Soykırımı Hakkında
Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmiş, buraya sığınan Boşnak siviller daha sonra Sırp güçlerine teslim edilmişti. Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeğini öldürüp toplu mezarlara gömmüştü.
Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında bu olayları “soykırım” olarak nitelendirmişti. Bugüne dek 6 bin 751 kurban Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilirken, bazı kurbanlar ailelerin isteğiyle yerel mezarlıklara gömüldü.
Soykırımın Sembolü: Srebrenitsa Çiçeği
Srebrenitsa Çiçeği, soykırım gününün sembolü olarak kabul ediliyor. Çiçeğin 11 yaprağı, 11 Temmuz 1995’teki katliamı; etrafındaki beyaz rengi ise masumiyeti simgeliyor. Yeşil renk ise adaletin bir gün tecelli edeceğine olan inancı temsil ediyor.