Çocuk Askerlerin Durumu
Dünyada her yıl 12 Şubat, Çocuk Askerlerin Kullanımına Karşı Uluslararası Gün olarak anılıyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, ordu veya silahlı gruplar tarafından herhangi bir amaçla kullanılan 18 yaşın altındaki kız ve erkekler “çocuk asker” olarak tanımlanıyor. Bu tanım, çatışma alanına girmeden askeri amaçlar için silah altına alınan ve eğitilen, canlı kalkan, intihar bombacısı, casus, temizlikçi, aşçı, ulak olarak kullanılan veya cinsel istismara uğrayan çocukları da kapsıyor.
Çocuk Asker Sayısı
Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde 105 binin üzerinde çocuk, ordu veya silahlı gruplarca asker olarak kullanılıyor. Çatışmaların yoğun olduğu Orta Doğu, Afrika ve Asya gibi bölgelerde çocuk asker sayısının artma eğiliminde olduğu belirtiliyor.
Sebepler
Çocukların asker olarak kullanılmasının altında birçok etken bulunuyor. Uzun süreli çatışmaların yaşandığı bölgelerde genç nüfusun yüksek olması ve erkek sayısındaki azalma, çocukların asker olarak kullanılmasında rol oynuyor. Yoksulluk da çocukların silah altına alınmasında önemli bir etken. Ayrıca, çocukların ordular veya silahlı gruplarca daha kolay istismar edilebildiği ve manipüle edilebildiği belirtiliyor. Çocukların aileleri üzerinde yapılan baskılar da çocuk askerlerin sayısını artırıyor.
İhlaller
Birleşmiş Milletler raporuna göre, 2022 yılında çatışmalarda teyit edilen 27 bin 180 ağır ihlal tespit edildi. Bu ihlaller sonucunda 2 bin 985 çocuk öldü ve 5 bin 655 çocuk sakatlandı. Ancak, gerçek rakamların teyit edilen sayılardan çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. Çocukların ölümüne veya sakat kalmasına en çok patlayıcılar ve kara mayınları neden oluyor.
Rehabilitasyon
Raporda, silahlı gruplarla önceden bağlantısı olan çocukların koruma altına alınarak topluma geri kazandırılmak üzere rehabilitasyon gördüğü belirtiliyor. Bu sayede çocukların yeniden normal bir hayata dönebilmeleri hedefleniyor.
Çocuk askerlerin kullanımı dünya genelinde hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Uluslararası toplumun bu konuda daha fazla farkındalık yaratması ve çocukların korunmasına yönelik daha etkili önlemler alması gerekiyor.