Kim’in Gözaltına Alınması
Güney Kore’nin devlet başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanına ilişkin süreç devam ediyor. Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, sıkıyönetim ilanındaki rolüne ilişkin ifade veren eski Savunma Bakanı Kim, vatana ihanet şüphesiyle gözaltına alındı. Yoon ve bakanları hakkındaki soruşturma kapsamında Kim’in cep telefonuna el konuldu ve evinde, ofisinde arama yapıldı.
Kim’in Özür Dilemesi
Kim, sıkıyönetim ilanıyla halkı endişeye sürükledikleri ve kargaşaya yol açtıkları için vatandaşlardan özür dilemiş, ayrıca sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerlerin talimatlarını kendisinden aldığını ifade etmişti.
Yoon’un Tavizi
Devlet Başkanı Yoon, eski Bakan Kim’in istifasını kabul etmiş ve yerine emekli general Choi Byung-huk’u aday göstermişti. Yoon, sıkıyönetim ilanı sonrasında geri adım atarak parlamentodan kararın kaldırılmasını istemişti.
Sıkıyönetim Kararının İptali
Sıkıyönetim kararı, yapılan oylama sonucunda hükümsüz ilan edilmiş ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından sıkıyönetim sona erdirilmişti.
Muhalefetin Tepkisi
Muhalif Demokratik Parti ve diğer küçük muhalefet partileri, Yoon’un sıkıyönetim kararını anayasaya aykırı bulmuş ve görevden alınması için meclise önerge sunmuş ancak yeterli destek bulamamışlardı.
Yoon’un sıkıyönetim kararı ve sonrasındaki gelişmeler Güney Kore siyasetinde önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.