Paris Anlaşması ve 1,5°C Hedefi
Paris Anlaşması’nda belirlenen üst sınır olan 1850-1900 yıllarına göre sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerindeki ortalama küresel sıcaklıklar ilk kez aşılacak. Anlaşma, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve küresel ortalama yüzey sıcaklığı artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlamak ve 2°C’nin oldukça altında tutmak için çaba göstermeyi amaçlıyordu. C3S Başkan Yardımcısı Samantha Burgess, “Bu, Paris Anlaşması’nın ihlal edildiği anlamına gelmez, ancak iklim eyleminin her zamankinden daha acil olduğunu gösterir” dedi.
2024’te Gözlemlenen Olaylar
Yükselen sıcaklıklar, 2024 yılında dünya genelinde aşırı hava olaylarını tetikledi. Nijerya ve Avrupa’da ölümcül seller, Güney Amerika’da yıkıcı orman yangınları, erken dönemde yaşanan sıcak hava dalgaları ve Amerika Birleşik Devletleri’nde felaket boyutunda kasırgalar meydana geldi. Ocak ayı, kaydedilen en sıcak Ocak ayı olarak öne çıktı, Şubat ayında Kuzey Yarımküre en sıcak kış mevsimini geçirdi ve okyanus sıcaklıkları rekor seviyelere yükseldi. Haziran ayında Atlantik Okyanusu’nda kasırgaların şiddeti artarken, Temmuz ayında küresel ortalama sıcaklık rekorları kırıldı.
Deniz Sıcaklıklarındaki Artış ve Etkileri
Deniz sıcaklıklarındaki artış, buharlaşmayı hızlandırarak fırtınaların şiddetini artırıyor. Haziran ayında Atlantik Okyanusu’nda görülen kasırgalar, rekor düzeyde şiddetli olurken, Ağustos ayında Avrupa’da kaydedilen en sıcak yaz mevsimi yaşandı. Eylül ayında Orta Avrupa’da yaşanan seller ve Batı Afrika’daki şiddetli yağışlar, iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne serdi. Ekim ayında İspanya’da yaşanan şiddetli seller ve Kasım ayında Güney Kore’nin rekor seviyede kar yağışı alması, iklim değişikliğinin küresel ölçekteki etkilerini gösterdi.