Öğretmenlerin Dijital Yetkinliklerini Artırmaya Yönelik İleri Düzey Bir Proje
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “IPA III Öğretmen Eğitimi Dijital Ekosistemi Projesi” kapsamında, öğretmenlerin dijital yetkinliklerini geliştirmek için önemli adımlar atılıyor.
Projenin Amaçları ve Hedefleri
Projenin temel amacı, öğretmenlerin teknolojiyi doğru bir şekilde kullanabilmesini sağlamak ve teknoloji okuryazarlığını artırmaktır. Bu doğrultuda, sürdürülebilir bir “dijital eğitim ekosistemi” oluşturulacak ve öğretmenler için “Dijital Öğretmen Yeterlik Çerçevesi” hazırlandı. Bu çerçeve içerisinde “dijital okuryazarlık”, “öğrenme ve öğretmede dijital teknolojiler” ve “kapsayıcı, sürdürülebilir ve etik kullanım” alanlarında 17 yeterlik belirlendi.
Eğitim İçeriği ve Uygulamalar
Proje kapsamında, dijital öğrenme içerikleri ile öğretim araçları geliştirilirken, 200 bin öğretmene çevrim içi “dijital öğretmen” eğitimleri verilecek. Bu eğitimlerde öğretmenlere, etkileşimli içeriklerin dijitalleştirilmesine yönelik çalışmalar sunulacak ve dijital öğrenme süreçleri detaylı bir şekilde ele alınacak.
Yeni Laboratuvarlar ve Teknolojik Altyapı
Proje kapsamında, öğretmenlerin dijital becerilerini geliştirmek ve dijital içerikler oluşturmak için 8 adet öğretmen öğrenme laboratuvarı kurulacak. Bu laboratuvarlarda, öğretmenler video çekimleri yapabilecekleri stüdyolar ve odak grup çalışmaları gerçekleştirebilecekleri imkanlar bulacak. Bakanlık, laboratuvarların teknik detaylarını tamamlamış olup, kullanıma başlanması için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Bu proje ile hedeflenen, öğretmenlerin dijital becerilerini artırmak ve öğrencilerine daha etkili bir şekilde dijital eğitim imkanları sunmaktır. Ayrıca, proje sayesinde olası salgın veya afet durumlarında eğitim sürecinin kesintisiz devam etmesi sağlanacak.