Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Almanya’da Yatırımcı Güveni Beklentilerin Üzerinde Yükseldi

Almanya’da Yatırımcı Güveni Beklentilerin Üzerinde Yükseldi

Haberler Z Haberler Z -
0

Yatırımcı Güveni Artış Gösterdi

Almanya’da yatırımcı güveni, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yakında faiz indirimi yapacağı beklentisiyle şubat ayında beklentilerin üzerinde yükseldi. Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) tarafından yapılan açıklamada, kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin şubat ayı sonuçlarının açıklandığı belirtildi.

Endeks Yükseldi

Şubat ayında ZEW Ekonomik Güven Endeksi, önceki aya kıyasla 4,7 puan artarak 19,9 puana yükseldi. Bu, endeksin ardışık yedinci ayda artması ve Mart 2023’ten beri en yüksek seviyesine ulaşması anlamına geliyor. Piyasa beklentisi ise endeksin 17,3 puana düşeceği yönündeydi.

Mevcut Durum Endeksi Düştü

Almanya’da Mevcut Durum Endeksi ise şubat ayında önceki aya kıyasla 4,4 puan azalarak eksi 81,7 puana geriledi. Bu, Haziran 2020’den beri en düşük seviyeyi temsil ediyor.

Yatırımcıların Beklentileri

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, Almanya’ya yönelik ekonomik beklentilerin şubatta yeniden iyileştiğini ve katılımcıların çoğunluğunun ECB’nin faiz indirimi yapmasını beklediğini belirtti. Wambach ayrıca, ankete katılanların yaklaşık dörtte üçünün Fed’in yakın zamanda faiz indirimi yapmasını beklediğini ifade etti.

Analizler ve İyileşme Beklentileri

Analistler, düşük faiz oranlarının yatırımlar için verilen kredileri daha ucuz hale getireceğini ve ekonomiyi canlandıracağını öngörüyor. ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Almanya’da görülen ekonomik iyileşmenin henüz tamamlanmadığını belirterek, finansal analistlerin tünelin sonunda ışık gördüğünü söyledi. Ancak, Alman ekonomisindeki yapısal zayıflıkların hala devam ettiğini ve bu iyileşmenin yetersiz kalabileceğini vurguladı.

Avro Bölgesi’nde Artan Değerlendirmeler

Avro Bölgesi’nin ekonomik gelişimi hakkındaki değerlendirmeler de şubatta artış gösterdi. Bu gösterge, önceki aya göre 2,3 puanlık bir artışla 25 puana yükseldi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir