Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Çin’de Konut Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Çin’de Konut Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Haberler Z Haberler Z -
0

Çin’deki Konut Piyasasında Son Durum

Çin’de gayrimenkul sektöründe uzun süredir devam eden borç sorunları ve yatırımdaki azalış, konut fiyatlarında düşüşü beraberinde getiriyor.

Ulusal İstatistik Bürosunun Açıklaması

Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, Şubat 2024’te ülkedeki 70 kentin 59’unda yeni konut fiyatları, 68’inde ikinci el konut fiyatları geriledi.

Piyasanın Beklentileri Karşılamaması

Hükümetin konut satışlarını ve yatırımları artırmak için yaptığı teşviklerin istenilen etkiyi yaratmadığı gözlemlendi. Konut fiyat endeksi 9 aydır düşüş eğiliminde.

Şubat Ayında Kaydedilen Düşüşler

Şubat ayında, birinci kuşak kentlerde yeni konut fiyatları yüzde 0,3, ikinci el konut fiyatları ise yüzde 0,8 geriledi. İkinci kuşak ve üçüncü kuşak kentlerde de benzer düşüşler yaşandı.

İkinci El Konutlardaki Değer Kaybı

2023’e göre birinci kuşak kentlerde yeni konut fiyatları yüzde 1, ikinci kuşak kentlerde yüzde 1,1, üçüncü kuşak kentlerde ise yüzde 2,7 azaldı. İkinci el konut fiyatlarındaki düşüşler ise geçen yıla göre oldukça belirgin.

Gayrimenkul Sektöründeki Genel Durum

Çin’deki gayrimenkul sektöründeki daralma, son 2 yıldır ülkenin ekonomik büyümesini olumsuz etkiliyor. Geçen yıl gayrimenkul yatırımlarında ve konut satışlarında ciddi düşüşler yaşandı.

Şirketlerin Durumu

Önde gelen emlak şirketlerinden bazıları, konut satışlarında büyük düşüşler yaşadıklarını açıkladı. Ülkenin en yüksek ciroya sahip gayrimenkul şirketlerinin konut satışlarındaki gerileme dikkat çekici düzeyde.

Hükümetin Aldığı Tedbirler

Hükümet, sektördeki büyümeyi teşvik etmek için çeşitli adımlar attı ancak henüz istenilen canlanmayı sağlayamadı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi de sektörü canlandırmada yetersiz kaldı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir