e-Devlet Hizmetlerinde BİT Yatırımları
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı‘nın 2024 Yılı Yatırım Programı doğrultusunda hazırlanan Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yatırımları Raporuna göre, e-Devlet hizmet ve uygulamalarının temeli, kamu kurumları tarafından yapılan BİT yatırımlarından oluşuyor. Bu yatırımlar ise farklı sektörlere ayrılarak planlanıyor.
Yatırımların Sektörlere Göre Dağılımı
Diğer kamu hizmetleri sektörü olarak adlandırılan alanda, İçişleri, Ticaret, Hazine ve Maliye, Adalet bakanlıkları ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) gibi kurumlar, büyük ölçekli e-Devlet projelerini yürütüyor. Bu alana 18 milyar 177 milyon 663 bin liralık yatırım yapılması planlanıyor. Bilişim altyapısı için ayrılan ödenek ise 9 milyar 150 milyon 50 bin lira olarak belirlendi.
En Çok Yatırım Yapılan Sektörler
BİT yatırımları kapsamında 347 projeye toplamda 30 milyar 844 milyon 567 bin lira ödenek tahsis edilmiş. Bu rakam, 2002 yılına göre yaklaşık 11 kat artış gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl en fazla BİT yatırımı yapacak kurumlar arasında öne çıkıyor. FATİH ve Bilgi İşlem Altyapısı projelerine 2024’te 3 milyar 598 milyon lira ayrıldı.
Öne Çıkan Kurumlar ve Projeler
EGM, Deprem Bilgi İşlem Hizmetleri ve İstihbarat Hizmetleri gibi projelere 2 milyar 806 milyon lira yatırım yaparak ikinci sırada yer alırken, GİB ise Vergi Daireleri Otomasyon Projesi ve Bilgisayar Sistemlerinin Bakım Onarımı çalışmalarına 2 milyar 345 milyon lira harcayacak. BTK, üniversiteler, İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi kurumlar da önemli bütçeler ayırdı.