Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. DİSK-AR Raporuna Göre Türkiye’de İşsizlik Durumu

DİSK-AR Raporuna Göre Türkiye’de İşsizlik Durumu

Haberler Z Haberler Z -
0

Ocak 2024 İşsizlik Raporu Detayları

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı Ocak ayı Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarına ilişkin raporunu yayımladı. Rapor, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 9,1, geniş tanımlı işsizlik oranının ise (âtıl işgücü) yüzde 26,5 seviyesine yükseldiğini belirtiyor.

İşsiz Sayısındaki Artış

Rapora göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişiye ulaşarak pandemi dönemi hariç tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu dönemde geniş tanımlı işsiz sayısı ilk kez 10 milyonu aştı. Dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 214 bin iken geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 239 bin kişi olarak açıklandı.

İşsizlikteki Artışın Nedenleri

Raporda, geniş tanımlı işsiz sayısındaki artışın sebebinin zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsiz işsizler ile iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısındaki artış olduğu belirtiliyor. Ayrıca, âtıl işgücündeki yükselişin temel sebebinin zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısındaki büyük artış olduğu vurgulanıyor.

Kadın İşsizliği Durumu

Ocak 2024 itibarıyla, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,7 iken kadınlarda yüzde 11,7 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 22,2, kadınlarda ise yüzde 33,8 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark yaklaşık 11,6 puan olarak belirlendi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir