Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. ECB Para Politikası Kararını Değerlendirdi: Faiz Oranları Yüksek Seviyede Sabit

ECB Para Politikası Kararını Değerlendirdi: Faiz Oranları Yüksek Seviyede Sabit

Haberler Z Haberler Z -
0

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararına ilişkin yapılan açıklamada, Banka’nın refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75’te sabit bıraktığı belirtildi.

ECB’nin son toplantısında, faiz oranlarının avro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam ettiği açıklandı. Banka, Temmuz 2022’den bu yana faiz oranlarını 450 baz puan artırmıştı. Geçmiş faiz artışlarının ekonomiye güçlü bir şekilde yansıdığı ve enflasyonu aşağı çektiği ifade edildi.

Politika Faizlerinin Kısıtlayıcı Seviyelerde Olması Hedefleniyor

ECB Yönetim Konseyi’nin enflasyon hedefine olan kararlılığı vurgulanarak, gelecekteki kararların politika faizlerinin gerektiği kadar kısıtlayıcı seviyelerde olmasını sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, kısa vadede ekonomik büyümenin hala bastırıldığı ve faiz oranlarının para politikası duruşunu belirlemede ana araç olacağı ifade edildi.

Enflasyon Beklentisi Düşürüldü, Büyüme Tahminleri Revize Edildi

ECB’nin yeni makroekonomik tahminlerine göre, kısa ve orta vadede daha az fiyat baskısı beklenirken, aynı zamanda daha zayıf bir ekonomi öngörülüyor. 2023 için beklenen enflasyon oranı 0,2 puanlık bir düşüşle yüzde 5,4’e geriledi ve 2024 için ise 0,5 puanlık bir düşüşle yüzde 2,7 oldu. Ayrıca, Avro Bölgesi büyüme tahmini 2023 için revize edilerek yüzde 0,6’ya düşürüldü.

ECB Bilançosu Hızlı Bir Şekilde Küçültülecek

ECB’nin karar metninde, Eurosistem bilançosunda normalleşmenin ilerletileceği ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesindeki yeniden yatırıma yönlendirmenin 2024 sonrasında devam etmeyeceği belirtildi. Banka, PEPP programından elde edilen gelirin 2024’ün ikinci yarısından itibaren ayda 7,5 milyar avro azaltılacağını açıkladı.

Avro Bölgesi’ndeki yıllık enflasyon kasımda yüzde 2,4 olarak kaydedilmişti.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir