Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Hidrojen Teknolojileri ve Altyapısının Geliştirilmesi İçin Yapılacak Çalışmalar

Hidrojen Teknolojileri ve Altyapısının Geliştirilmesi İçin Yapılacak Çalışmalar

Haberler Z Haberler Z -
0

2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan derlemeye göre, Türkiye’nin yeşil dönüşümünde önemli bir rol oynayacak olan hidrojen teknolojilerinin ve altyapısının geliştirilmesine yönelik kapsamlı çalışmalar planlanmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası’nda belirlenen hedeflere ulaşmak adına çeşitli projeler hayata geçirilecektir.

Yeşil Hidrojen Üretimi ve Depolanması

2023 yılında yayımlanan strateji belgesinde yer alan temiz hidrojen üretim, depolama ve sıvılaştırma teknolojileri ile yakıt hücresi teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda, yerli ve milli imkanlarla yeşil hidrojen üretimi desteklenecek. Bu doğrultuda, Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi ve Yakıt Pili ve Elektrolizör Teknolojileri Geliştirme ve Test Merkezi Projesi gibi çalışmalar yürütülecektir.

Pilot Elektrolizör Tesisleri ve Araştırma Geliştirme Çalışmaları

30 kilovat kapasiteli PEM elektrolizör hidrojen üretim tesisinin tasarımı, imalatı ve testlerinin tamamlanarak saha uygulamasının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, 250 kilovat PEM Elektrolizör Geliştirilmesi projesi kapsamında ölçek büyütme amaçlı çalışmalar yürütülecektir. Hidrojen taşıma ve depolanması konusundaki AR-GE çalışmaları da devam edecektir.

Yakıt Hücresi Sistemleri ve Araçları

Ağır ticari araçlarda kullanılmak üzere geliştirilecek olan yakıt hücresi sistemi ve hidrojen yakıtlı motor teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi desteklenecektir. Bunun yanı sıra, Hidrojen Temelli Karbon-Nötr İçten Yanmalı Motor Geliştirilmesi Projesi kapsamında hidrojen yakıt hücresi ve bileşen teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Bu projelerin yanı sıra, Türkiye’nin ulusal teknoloji hamlesine katkı sağlamak amacıyla hidrojen, yenilenebilir enerji ve batarya teknolojilerine yönelik AR-GE altyapısının güçlendirilmesi ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için çalışmalar yürütülecektir. Öncelikli sektörlerde yapay zeka, hidrojen teknolojileri ve batarya teknolojileri gibi kritik alanlara odaklanılacak ve bu alanlarda projeler desteklenecektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir