Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. TÜBİTAK’ın “Yapay Zeka Ekosistem 2023 Çağrısı” Sonuçlandı

TÜBİTAK’ın “Yapay Zeka Ekosistem 2023 Çağrısı” Sonuçlandı

Haberler Z Haberler Z -
0

TÜBİTAK, Yapay Zeka Teknolojilerini Destekliyor

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), yapay zeka teknolojilerinin müşteri kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamayı ve “Türkiye Yapay Zeka Ekosistemi”ni harekete geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda TÜBİTAK, “Yapay Zeka Ekosistem 2023 Çağrısı”nı başlatmıştır.

Destek Modeli ve Hedefler

TÜBİTAK’ın destek modeline göre, yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan müşteri kuruluşlar, en az bir teknoloji sağlayıcı şirket, tecrübeli bir üniversite araştırma laboratuvarı veya merkezi, ve TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile konsorsiyumlar oluşturarak çözümler üreteceklerdir. Bu çağrıyla Türkiye yapay zeka ekosistemindeki KOBİ’lerin ve girişimci kurumların desteklenmesi, işbirliği modelinin geliştirilmesi, bilgi birikiminin aktarılması, ve araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Çağrı Sonuçları

Bu yılki çağrıya toplam 32 konsorsiyum başvurmuş ve bunlardan 17’si kabul edilmiştir. 2 proje hala değerlendirme sürecindedir. Kabul edilen projelerin tahmini bütçesi ise 55 milyon 428 bin 299 lira olmuştur. Yapılan başvurularda finans teknolojileri dahil 5 tematik alan kabul edilmiştir. Desteklenen projelerin 8’i akıllı üretim sistemleri, 3’ü akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, 4’ü iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, 2’si ise akıllı eğitim teknolojileri alanlarından seçilmiştir.

Öne Çıkan Kurumlar

Desteklenen projeler arasında Arçelik, Borçelik, ERAK Giyim, GDZ Elektrik Dağıtım, İMAŞ Makina Sanayi, TEKNOROT Otomotiv Ürünleri, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları ve Ülker Çikolata gibi büyük ölçekli müşteri kuruluşları yer almaktadır. Desteklenen projelerde görev alan üniversiteler arasında ise Boğaziçi, Akdeniz ve Koç üniversiteleri ile TÜBİTAK MAM öne çıkmaktadır. Ayrıca KOBİ ölçekli müşteri ve teknoloji sağlayıcı kuruluşlar da konsorsiyumlarda yer almaktadır.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem 2023 Çağrısı, Türkiye’deki yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için büyük bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji tabanlı girişimlerin Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynadığını ve bu nedenle TÜBİTAK’ın desteklerini artırdıklarını belirtmiştir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir