Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Muş Ovası’nda Telli Turnaların Dönüşü

Muş Ovası’nda Telli Turnaların Dönüşü

Haberler Z Haberler Z -
0

Muş Ovası’nda Kuş Göçü Başladı

Sulak alanları ve zengin florasıyla 400 kuş türünü barındıran Muş Ovası, havanın ısınmasıyla göç yolculuğuna çıkan kuşları ağırlamaya başladı. Binlerce kuşun konakladığı ovadaki sulak alanlar, ulusal ve mahalli öneme sahip kuşlarla renklendi.

İlk Defa Telli Turnalar Görüntülendi

2014’ten bu yana ilk defa Muş Ovası’nda telli turnalar görüntülendi. Anadolu kültüründe bolluk ve bereketin simgesi olan bu kuşlar, bölgeyi konaklamak için tercih etti. Ayrıca, 50 turnanın da Muş Ovası’nı konaklamak için seçtiği belirtildi.

Doğa Koruma Derneği Başkanı’ndan Açıklamalar

Telli Turna Doğa Koruma Derneği Başkanı Kasım Avci, uzun yıllardır Muş’taki sulak alanlar ve kuş türleri üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, bölgede görülen bu gelişmenin çok sevindirici olduğunu vurguladı. Avci, turnaların artık kuluçka dönemini geçirmeye başladığını ve bu durumun kuş türlerinin bölgede üremesine olanak sağladığını ifade etti.

Kuş Popülasyonunda Artış

Avci, Muş Ovası’nda kuşların üremesine uygun ortamın oluşmasının, bitki örtüsünün zenginliğinin ve doğal hayatın korunmasına yönelik yapılan çalışmaların popülasyon artışına katkı sağladığını belirtti. Bölgede kaydedilen kuş türü sayısının 390 olduğunu ve hedeflerinin bu sayıyı 400’ün üzerine çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Anadolu Kültüründe Önemli Yeri Olan Turnalar

Avci, turnaların Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu ve Muş’ta uzun zamandır görülmeyen telli turnaların dönüşünün vatandaşlar için önemli olduğunu belirtti. Kuşların korunması ve rahatsız edilmemesi gerektiğini vurgulayan Avci, bu konuda duyarlılık çağrısında bulundu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir