Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. İngiliz Yazar ve Doçent, İşlenmiş Gıdaların Zararlarını Eleştiriyor

İngiliz Yazar ve Doçent, İşlenmiş Gıdaların Zararlarını Eleştiriyor

Haberler Z Haberler Z -
0

Dr. Chris van Tulleken, İşlenmiş Gıdaların Bağımlılık Yapıcı Etkisine Dikkat Çekiyor

İngiliz yazar ve doçent Dr. Chris van Tulleken, seri gıda endüstrisini, zararlı olabilecek bağımlılık yapıcı ürünler sattığı için tütün ve uyuşturucu ürünlerine benzer şekilde davranmakla suçluyor. Bağımlılık psikolojisini “Ultra-İşlenmiş İnsanlar: Neden Yemek Olmayan Şeyleri Yiyoruz ve Neden Duramıyoruz” adlı son kitabında işleyen uzman, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kansere neden olan hazır gıdaların halka satılmak için kullandıkları taktikleri anlatıyor.

İşlenmiş Gıdaların Bağımlılık Yaratabileceği Uyarısı

Tulleken, işlenmiş gıdaların alkol veya eroin gibi bağımlılık yaratmasa da genellikle ödüllendirme güdüsü üzerine özenle hazırlandığını belirtiyor. Bu durum, kokainin beyinde nasıl çalıştığına benzer şekilde ödül arayışı yaratarak psikolojik bağımlılığa neden olabilir. Hastalar işlenmiş gıda yemeyi bırakamaz ve kendilerini kontrolsüz hissederler. Beyin, ödül arama eğilimini teşvik ederek aşırı istekli bir durum oluşturabilir.

Aşırı İşlenmiş Gıdaların Sağlığa Etkisi

Aşırı işlenmiş gıdaların sadece fiziksel değil, zihinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkisi olduğunu belirten Tulleken, Harvard’da yapılan bir araştırmanın aşırı işlenmiş gıdaların depresyon riskini artırdığını ortaya koyduğunu vurguluyor. İşlenmiş gıdaların vücutta iltihaplanma oluşturarak zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları riskini artırdığı bilinmektedir.

Ucuz ve Kolay Ulaşılabilir Olan İşlenmiş Gıdalar

Tulleken, bu ürünlerin genellikle ucuz ve kolay ulaşılabilir şekilde sunulduğunu, özellikle çocuklar ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin hedeflendiğini ve bu gruplara agresif bir şekilde pazarlandığını belirtiyor. İşlenmiş gıdaların mikro besinler açısından yetersiz olması, aslında “yiyecek olmayan yiyecekler” tüketildiğini gösteriyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir