Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri ve tarama programları hakkında açıklama yaptı. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Erhan Aktürk, kadınlar arasında yaygın görülen ve dünyada önlenebilir ölüm sebepleri arasında yer alan serviks kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Kanser Tarama Programlarıyla Ölüm Oranları Azalıyor
Türkiye’de rahim ağzı kanseri görülme sıklığının ve ölüm oranlarının yıllar içerisinde Sağlık Bakanlığının düzenlediği kanser tarama programları sayesinde azaldığını belirten Aktürk, Dünya Sağlık Örgütü’nün serviks kanserinin 2120 yılında ortadan kaldırılmasını hedeflediğini dile getirdi. Aktürk, rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’unun cinsel temas yoluyla bulaşan HPV virüsünden kaynaklandığını ve bu virüsün tarama yöntemleriyle tespit edilebildiğini vurguladı.
Tarama Yöntemleri ile Erken Teşhis
Aktürk, rahim ağzı kanserinin erken evrede veya kansere dönüşmeden önce tespit edilebilmesi için hücrelerde HPV virüsünün varlığının araştırılabildiğini söyledi. Ayrıca smear testi ile de lezyonların kansere ilerlemeden veya çok erken evrede tespit edilebileceğini ifade etti. Aktürk, bütün kadınların düzenli aralıklarla bu testleri yaptırması durumunda ölüm oranlarının daha da düşebileceğini belirtti.
Aşı ve Tarama Programları
Aktürk, rahim ağzı kanserine karşı ikinci bir korunma yöntemi olarak aşıların kullanıldığını ifade etti. Türkiye’de bulunan 9’lu aşının, HPV virüsünün kansere ilerlemesini engellemek için yapıldığını söyledi. Aşının çocuklar arasında erken yaşlarda yapılmasının koruyuculuğunun daha etkili olduğunu belirtti. Aktürk, aşının yanlış bilgilere dayalı bazı endişelerle ilişkilendirildiğini ancak bu endişelerin gerçekçi olmadığını vurguladı.
Taramaların Önemi
Aktürk, Türkiye’deki tarama programı kapsamında smear testi ve HPV testinin belirli aralıklarla yapıldığını ve bu sayede erken tanı ve tedavinin sağlandığını söyledi. Aşı olunsa dahi tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de rahim ağzı kanseri taramasına büyük önem verildiğini ve ölüm oranlarının düştüğünü belirtti.
Ücretsiz Tarama Hizmetleri
Rahim ağzı kanseri taramalarının devlet bünyesindeki kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılabildiğini belirten Aktürk, smear testinin tüm kamu hastanelerinde alındığını ve HPV taramalarının da KETEM ile Aile Sağlığı Merkezlerinde düzenli olarak yapılabildiğini sözlerine ekledi. KETEM’lerde yapılan taramada HPV riski tespit edilen kişilerin hastanelere yönlendirildiğini ifade etti.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan rahim ağzı kanserine karşı bilinçli olmak ve koruyucu önlemler almak büyük önem taşımaktadır. Kadınların düzenli olarak tarama testlerini yaptırması ve aşı olması, kanserin erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için önemli adımlardır.