Türkiye’nin Siber Güvenlik Ekosistemi Gelişiyor
Türkiye, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, siber güvenlik alanında önemli adımlar atıyor. Ülke genelinde teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların yüzde 59’u ve AR-GE merkezlerinin yüzde 18’i bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturuluyor. Üniversiteler de bu ekosisteme dahil edilerek siber güvenlik alanındaki AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Ülkenin siber güvenlik alanındaki yapılanması uluslararası alanda da dikkatle takip ediliyor. BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre Türkiye, 194 ülkenin yer aldığı değerlendirme sürecinde örnek alınan ülkeler arasında yer alarak büyük bir başarı elde etti.
Uluslararası Alanda Örnek Alınan Ülkeler Arasında
ITU’nun seviyelendirme yapısında Türkiye, tüm alanlarda 20 tam puan alarak örnek alınan ülkeler arasında en üst seviyede yer alıyor. Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, ülkedeki 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi ve 14 sektörel SOME ile Türkiye’nin güçlü bir organizasyonel yapıya kavuştuğunu belirtiyor.
2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı
Afyonluoğlu, “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”nın ülkede stratejik açıdan siber güvenlik hedeflerinin bütüncül olarak ele alınmasına yardımcı olacağını vurguluyor. Özellikle kritik altyapılardaki siber güvenliğin önemini değerlendirerek Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yapılan düzenlemelerin daha güçlü bir hukuki altyapı oluşturacağını ifade ediyor. Türkiye, siber güvenlikte attığı bu adımlarla uluslararası alanda örnek alınan bir ülke konumuna yükseliyor.