Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma’nın TEBA Anketi Sonuçları Açıklandı

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma’nın TEBA Anketi Sonuçları Açıklandı

Haberler Z Haberler Z -
0

Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) Sonuçları Nisan 2024

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma tarafından gerçekleştirilen Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin sonuçları açıklandı. Anket, 19-21 Nisan 2024 tarihleri arasında 76 ilde ve 1447 farklı mahallede yaşayan 2 bin 906 kişiyle gerçekleştirildi. Nisan 2024 itibarıyla yıllık enflasyon beklentisi yüzde 119, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 96 olarak belirlendi. Bu sonuçlar, Ocak 2024-Nisan 2024 döneminde enflasyon beklentilerinin arttığını gösterdi.

En Yüksek Beklenti Metropolde

Ankette yerleşim tiplerine göre yapılan ayrıştırmada, kır, kent ve metropol bölgelerinde fiyat artışı beklentileri incelendi. Buna göre, kırda yaşayanların fiyat artışı beklentisi yüzde 89,85, kentte yüzde 92,46 iken metropolde yüzde 99,07 olarak ölçüldü.

En Yüksek Enflasyon Beklentisi Emeklilerde

Araştırmada çalışma durumuna göre enflasyon beklentileri incelendiğinde, emeklilerin en yüksek beklentiye sahip olduğu görüldü. Emeklilerin enflasyon beklentisi yüzde 111,09 iken işsizlerin beklentisi yüzde 98,37 olarak ölçüldü. İşçi, esnaf ve çiftçi grubunda ise beklenti yüzde 96,88 olarak belirlendi.

Gelir Düştükçe Beklenti Yükseliyor

Ankette gelir seviyelerine göre yapılan analizde, düşük gelir seviyelerine sahip bireylerin yılsonu enflasyon beklentilerinin yükseldiği görüldü. 10 bin TL altı maaş alan grubun enflasyon beklentisi 108,13 iken, 10 bin-15 bin arası gelire sahip kişilerin beklentisi 104,25 olarak kaydedildi.

TEBA’nın açıklamasına göre, enflasyon beklentileri ekonomik dinamiklerin anlaşılmasında önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor. Firmaların ürün fiyatlarını belirlerken, çalışanların ücret pazarlıklarını yaparken ve tüketicilerin alım-satım kararlarını verirken enflasyon beklentileri büyük önem taşıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de enflasyon beklentilerinin ölçümü büyük bir önem arz ediyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir