Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Portekiz’deki Evcil Hayvanlar Antibiyotik Direnci Tehlikesi Taşıyor

Portekiz’deki Evcil Hayvanlar Antibiyotik Direnci Tehlikesi Taşıyor

Haberler Z Haberler Z -
0

Lizbon Üniversitesi’nden Uyarı: Evcil Hayvanlarla Temas Bakteri Yayılmasına Neden Olabilir

Portekiz’deki Lizbon Üniversitesi’nden bilim insanları, evcil hayvanlarla insanlar arasında bakterilerin yayılabileceği konusunda uyarıyor. Bu durum, sarılma, dokunma, öpme ve dışkılara dokunma gibi temas yollarıyla gerçekleşebilir.

Sağlık Önerileri

Bilim insanları, sahiplerin şu adımları atmasını tavsiye ediyor:

  • Evcil hayvanlarına dokunduktan veya atıklarını temizledikten sonra ellerini yıkamaları,
  • Hasta hayvanları izole etmeleri,
  • Evcil hayvanlardan alınan örneklerin analiz edilmesi.

Araştırma ve Sonuçlar

Bilim insanları, İngiltere ve Portekiz’deki kedi, köpek ve sahiplerinden alınan örnekler üzerinde çalıştı. Yapılan analizler sonucunda, evcil hayvanlarda enfekte olan bakterilerin insanlara geçebileceği ortaya çıktı. Bu durum, antibiyotiklere dirençli bakterilerin evcil hayvanlarda da bulunabileceği endişesini artırdı.

Önemli Uyarı

Araştırmacılar, evcil hayvanlardan alınan örneklerde antibiyotiklere dirençli bakteriler aradılar ve şu sonuçlara vardılar:

Portekiz’deki 43 haneden 5 kedi, 38 köpek ve 78 insan ile İngiltere’deki 22 haneden 22 köpek ve 56 insan incelendi. Bazı evcil hayvanlar ve sahipleri aynı bakteri türlerini taşıyordu, bu da bakterilerin evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşabileceğini gösteriyor.

Bilim İnsanlarından Çağrı

Baş araştırmacı Juliana Menezes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Evcil hayvan sahiplerinin antibiyotik direnci seviyelerini izlemesi gerektiğini vurguluyor. Evcil hayvanlardaki direnç konusunda daha fazla araştırma yapılması, hem hayvan hem de insan sağlığını korumak için önemli olacaktır.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor

Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncini, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak değerlendiriyor. İlaca dirençli enfeksiyonlar yılda 1,2 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor ve bu rakamın 2050 yılına kadar 10 milyona çıkması bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir