Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Afrika’da Aslanlar ve Sırtlanlar Arasındaki Ölüm Kalım Savaşı

Afrika’da Aslanlar ve Sırtlanlar Arasındaki Ölüm Kalım Savaşı

Haberler Z Haberler Z -
0

Aslanlar Kaçak Avcıların Hedefinde

Afrika savanının en baskın yırtıcısı olan aslanlar, geleneksel ilaç ve takı yapımında kullanılmak üzere çok yüksek fiyatlardan yoğun talep gören kemikleri ve vücut parçaları nedeniyle kaçak avcıların en gözde avları arasında yer alıyor. Oxford Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Araştırma Birimi’nin 2023 tarihli araştırmasına göre, Afrika’daki aslan populasyonu son 50 yılda yaklaşık yüzde 75 azalarak 20 ila 25 bin seviyesine geriledi.

Sırtlanlar: Afrika’nın En Kalabalık Yırtıcısı

Kıta genelinde sayıları artan sırtlanlar, giderek artan nüfusları bakımından Afrika’nın en kalabalık yırtıcısı olarak kabul ediliyor. Benekli sırtlanlar, en azılı tür olarak öne çıkıyor ve kıtanın çeşitli bölgelerinde 50 binden fazla benekli sırtlan olduğu tahmin ediliyor. Kruger Ulusal Parkı, Afrika’nın en kalabalık sırtlan populasyonuna ev sahipliği yaparak 7 ila 10 bin benekli sırtlana sahip.

Aslanlar ve Sırtlanlar Arasındaki Mücadele

Kruger Ulusal Parkı Korucusu Don English, aslanlarla sırtlanların birbirlerinin en büyük rakibi olduğunu belirtiyor. Normal şartlarda aslanlar, sırtlanların üzerinde baskın en büyük yırtıcı tür olmasına rağmen, aslanların sayısındaki azalma sırtlan populasyonunu artırarak doğal dengeyi bozuyor. Bu durum aslanların beslenme sorunuyla karşı karşıya kalmasına ve neslinin tehlikeye girmesine sebep olabiliyor.

Ekolojik Dengenin Sarsılması

Parkın korucularından Richard Sowry, aslanların yokluğu nedeniyle sırtlan popülasyonunda patlama yaşandığını ve doğal rekabetin çarpık hale geldiğini belirtiyor. Sowry, sırtlanların artan nüfusu ve aslanların kaçak avcılar tarafından hedef alınması sonucunda Kruger Ulusal Parkı’nda aslanlara rastlanmadığı bazı bölgelerin oluştuğuna dikkat çekiyor. Bu durum, gelecekte aslan nüfusunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği endişesini gündeme getiriyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir