Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’nda Konuşma Yaptı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’nda Konuşma Yaptı

Haberler Z Haberler Z -
0

Kahraman Şehitlerimize Minnetle

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, 2. Karabağ Savaşı ve sonrasındaki antiterör harekatında hayatını kaybeden kahraman şehitlerimizi minnetle andığını ifade etti. Bolat, bu kahramanların sadece Azerbaycan’ın değil tüm Türk dünyasının gurur kaynağı olduğunu ve tarihe şanlı adlarını kazıdıklarını vurguladı. Ayrıca, Azerbaycan’ın zaferlerini somut ekonomik başarılara dönüştürmek ve Türk dünyasının refahını artırmak görevinin hepimize düştüğünü belirtti.

Türkiye Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor

Bolat, Türkiye ekonomisinin son yıllarda ciddi sınamalarla karşı karşıya kaldığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyümeye devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin son çeyreklerde yüzde 4, yüzde 3.9 ve yüzde 5.9 oranlarında büyüme elde ettiğini paylaşan Bolat, 2023 yılının ilk 9 ayında yüzde 4.7 büyüme kaydedildiğini belirtti.

Türkiye’nin İhracat Başarısı

Bolat, Türkiye’nin ihracatının son 20 yılda 7 kat artarak 254 milyar dolara ulaştığını ifade etti. 2023 yılında ihracatın 257 milyar dolarla rekor kıracağını belirten Bolat, bu rakamın Cumhuriyet tarihinde ulaşılan en yüksek ihracat rakamı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Ekonomik Gücü ve Dayanıklılığı

Bolat, dünya ekonomisinin durgunluk yaşadığı bir dönemde Türkiye’nin ekonomik büyüme ve ihracatının artmasının Türkiye’nin gücünü ve dayanıklılığını gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin tarih boyunca her zorluktan başarıyla çıktığını vurgulayan Bolat, Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye ve Azerbaycan İlişkileri

Bolat, Türkiye’nin Azerbaycan ile ilişkilerine değinerek, Azerbaycan’ın Türkiye ile olan dostluk ve kardeşlik ilişkisini her zaman hissettiklerini belirtti. 2021 yılında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarıldığını hatırlatan Bolat, bu yıl 7 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacaklarını söyledi. Ayrıca, tercihli ticaret anlaşması ve yatırımlar konusunda da önemli adımlar atıldığını paylaştı.

Bakü, Orta Koridor’un Kavşak Noktası

Bolat, Türk şirketlerinin Karabağ’ın imar ve ihyasına katkı sağladığını belirterek, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla Türkiye ve Azerbaycan arasında kara yolu bağlantısı sağlanacağını ve Orta Koridor’un daha işlek hale geleceğini ifade etti. Bakü’nün Orta Koridor’un en önemli kavşak noktasında bulunduğunu vurgulayan Bolat, İstanbul’dan Uzak Doğu’ya sürdürülebilir ve rekabetçi bir lojistik hat kurulacağını söyledi.

Fırsatları Değerlendirme Zamanı

Bolat, mevcut konjonktürün Türkiye ve Azerbaycan’a büyük fırsatlar sunduğunu ifade ederek, bu fırsatları değerlendirerek 21. yüzyılı Türkiye, Azerbaycan ve Türk dünyası yüzyılı yapacaklarını söyledi. Devletler, hükümetler ve iş insanları olarak birlikte çalışarak daha güçlü ekonomilere ulaşacaklarını belirten Bolat, bu görevin halklarına karşı sorumlulukları olduğunu vurguladı. Ticari ve ekonomik ilişkilere daha fazla derinlik kazandıracaklarını ifade etti.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir