Aylık Ücretli Çalışılan Saatler
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin “Kazanç Yapısı Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. Kasım ayı referans alınarak yapılan çalışmada, toplamda aylık ücretli çalışılan saat 201,3 olarak gerçekleşti. Erkeklerde bu rakam 206,3 iken kadınlarda 191 oldu.
Saatlik Ortalama Brüt Ücret-Maaş
Saatlik ortalama brüt ücret-maaş toplamda 55,4 lira olarak gerçekleşti. Erkeklerin saatlik brüt ücret-maaşı 54,4 lira iken kadınlar için bu rakam 57,4 lira olarak kaydedildi.
Aylık Ortalama Kişi Başına Brüt Ücret-Maaş
Aylık ortalama kişi başı brüt ücret-maaş toplamda 11 bin 143 lira oldu. Erkeklerin aylık ortalama brüt ücret-maaşı 11 bin 233 lira iken kadınlar için bu rakam 10 bin 961 lira olarak hesaplandı.
Aylık Ortalama Kişi Başına Kazanç
Aylık ortalama kişi başı kazanç toplamda 12 bin 450 lira oldu. Erkeklerin aylık ortalama kişi başı kazancı 12 bin 487 lira iken kadınlar için bu rakam 12 bin 376 lira olarak kaydedildi.
Yıllık Ortalama Brüt Kazanç
Geçtiğimiz yıl yıllık ortalama brüt kazanç 144 bin 390 lira olarak gerçekleşti. Erkeklerde bu rakam 147 bin 446 lira iken kadınlarda 138 bin 366 lira olarak tahmin edildi.
Eğitim Düzeyine Göre Kazanç
Hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançları genellikle eğitim durumuyla doğru orantılı olarak yükseldi. En yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yükseköğretim eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti. Bu eğitim düzeyinde erkeklerin yıllık ortalama brüt kazancı 207 bin 112 lira iken kadınlar için bu rakam 171 bin 568 lira olarak gerçekleşti.
Ekonominin Farklı Sektörlerinde Kazanç
Ücretli çalışanların brüt kazançları ekonomik faaliyet kollarına göre incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama kazanç finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü bilgi ve iletişim, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe elde edildi.
Cinsiyetler Arasındaki Ücret veya Kazanç Farkı
Cinsiyetler arasındaki ücret veya kazanç farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret veya kazanç farkının erkek ücret veya kazancına yüzdesel oranı olarak tanımlanıyor. Bu fark tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleşti.
Girişimlerin Kazanç Yapısı İstatistikleri
Kazanç yapısı istatistikleri, 2006 yılından itibaren anket verilerine dayalı olarak üretilmektedir. İstatistikler, en az bir ücretli çalışanı bulunan B-S (O hariç) sektörlerindeki tüm girişimleri kapsamaktadır.