Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlarda Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor

BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlarda Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor

Haberler Z Haberler Z -
0

Angelina Jolie’nin Öncülüğünde Başlayan Değişim

Hollywood yıldızı Angelina Jolie, 2013 yılında yaptırdığı genetik test sonucunda **BRCA1** adlı genetik mutasyonu taşıdığını öğrendi. Bu durum, meme kanseri riskini %87 ve yumurtalık kanseri riskini %50 artırıyordu. Bu keşif sonrasında Jolie, **her iki göğsünü ve yumurtalıklarını aldırarak** önleyici bir adım atmıştı.

Yeni Araştırmalar ve Tedavi Yöntemleri

İngiltere’deki **Cambridge Üniversitesi** akademisyenleri, BRCA gen mutasyonu taşıyan sağlıklı kadınların meme dokusundaki bağışıklık hücrelerinin “tükenme” belirtileri gösterdiğini keşfetti. Bu durum, hastaların kansere yakalanma riskini artırıyor.

Kıdemli yazar Profesör Walid Khaled, bu keşfin, immünoterapi ilaçlarının kullanımını önemli kıldığını belirtti. **İlaçlar, bağışıklık hücresi fonksiyonundaki blokajı aşarak kanseri önleyebilir**.

Gelecek İnsanlı Çalışmalar

BRCA gen mutasyonuna sahip kadınların meme kanseri riski oldukça yüksek. NHS verilerine göre, bu mutasyona sahip kadınların büyük bir kısmının hayatlarında meme kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Bu sebeple, immünoterapi ilaçlarının önleyici olarak kullanılması üzerine **insanlı çalışmalara başlanacak**. Ancak, bu ilaçların yan etkileri ve güvenli dozajı konularında çalışmalar devam etmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir