Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. DSÖ Genel Direktörü: Aşılarla 154 Milyon Hayat Kurtarıldı

DSÖ Genel Direktörü: Aşılarla 154 Milyon Hayat Kurtarıldı

Haberler Z Haberler Z -
0

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus’un Açıklamaları

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında, aşıların önemine vurgu yaptı. Çiçek hastalığının aşılar sayesinde ortadan kaldırıldığını belirten Ghebreyesus, kızamık ve zatürre gibi birçok rahatsızlığın artık kolayca önlenebildiğini ifade etti.

Aşı Programları ve EPI’nin Önemi

Ghebreyesus, dünya genelinde çocukların %84’üne difteri, tetanos ve boğmaca aşılarının yapıldığını belirtti. DSÖ’nün Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) sayesinde 1974’te dünya genelindeki bebeklerin %5’inden azının aşılandığını hatırlattı.

EPI’nin Başarısı

Ghebreyesus, EPI’nin 50 yılda milyonlarca çocuk, ergen ve yetişkinin 30 hastalığa karşı aşılara erişmesine yardımcı olduğunu aktardı. Yeni araştırmaya göre, EPI’nin 1974’ten bu yana en az 154 milyon hayat kurtardığı tahmin ediliyor. Bu da aşılamayla günde 8 bin ve saatte 6 hayatın kurtarıldığı anlamına gelmektedir.

Gelecek İçin Aşıların Önemi

Aşılamanın yaşamsal önemine vurgu yapan Ghebreyesus, bugün doğan bir çocuğun 5. yaşını görme olasılığının, 50 yıl önce doğan bir çocuğa göre %40 fazla olduğunu belirtti. Hastalıkların aşıyla önlenebilir hale gelmesinin hayat kurtardığının altını çizdi.

Aşı Programlarının Desteklenmesi Çağrısı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, dünya liderlerine aşı programlarını destekleme ve finanse etme çağrısında bulunarak, “İnsanca Mümkün” başlıklı ortak bir kampanya başlattıklarını duyurdu. Ghebreyesus, kriz ve çatışmaların aşı olma fırsatını kaçırmaya neden olduğunu da vurguladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir