Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. TÜBİTAK BİTO ve TÜBİTAK MAM, Kutup Bilimleri Ansiklopedisi’ni Güncellenen Web Ansiklopedisi Biçiminde Yayınladı

TÜBİTAK BİTO ve TÜBİTAK MAM, Kutup Bilimleri Ansiklopedisi’ni Güncellenen Web Ansiklopedisi Biçiminde Yayınladı

Haberler Z Haberler Z -
0

Ansiklopedi Yeni Bilgilerle Güncellenebilecek

TÜBİTAK BİTO ve TÜBİTAK MAM KARE işbirliğiyle hayata geçirilen “Kutup Bilimleri Ansiklopedisi”, güncellenen web ansiklopedisi biçimiyle internet sayfasına taşındı. Ansiklopedi, yeni bilgilerle güncellenebilecek özelliğiyle “yaşayan ansiklopedi” olarak nitelendiriliyor.

Ansiklopedi 60 Yazar Tarafından Hazırlandı

Kutup Bilimleri Ansiklopedisi, 60 yazar tarafından 567 madde halinde hazırlandı. Ansiklopedinin baş editörü TÜBİTAK MAM Başkanı ve TÜBİTAK MAM KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, ansiklopedinin hazırlanma süreci ve internet ortamında yayınlanma hakkında bilgi verdi. Ansiklopedi, Antarktika ve Arktik ile ilgili farklı bilim dallarında temel bilgileri içeren bir kaynak olarak kullanılabilecek.

Farklı Kategorilerden Oluşan Bir Ansiklopedi

Prof. Dr. Özsoy, Kutup Bilimleri Ansiklopedisinin fiziki bilimler, sosyal ve beşeri bilimler, yer bilimleri ve yaşam bilimlerini kapsayan farklı bölümlerden oluştuğunu belirtti. Bu bölümlerin teknik anlamda hem birbirinden ayrılmasının hem de tamamlayıcı etki göstermesinin değerli olduğunu vurguladı.

Ulusal Kutup Bilim Seferleri ve Bilimsel Çıktılar

2017’de Antarktika’ya düzenlenen ilk seferle “Ulusal Kutup Bilim Seferleri”nin resmi sürecinin başladığını belirten Prof. Dr. Özsoy, bu seferlerde bilim insanlarının önemli bilimsel çıktılar elde ettiğini söyledi. Arktik ve Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların sahada hayata geçirilmesinin zorlu olduğunu ifade etti.

Yabancı Terimlerin Türkçe Karşılığının Bulunması

Kutup bilimleri alanındaki çalışmalarından kaynaklanan bir ihtiyaçtan doğan ansiklopedi ve sözlük çalışmalarının hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Özsoy, teknik terimlerin Türkçe karşılıklarını bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Özellikle deniz buzları ve buzullarla ilgili terimlerin çevirisinde güçlük yaşadıklarını söyledi. Ansiklopedi sayesinde bu terimlerin Türkçe karşılıkları da sunulacak.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir