Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Stres Zaman Algısını Nasıl Etkiliyor? Araştırma Bulguları

Stres Zaman Algısını Nasıl Etkiliyor? Araştırma Bulguları

Haberler Z Haberler Z -
0

Stres Beynin Yürütücü Kontrolünü Bozuyor

Prof. Dr. Metehan Çiçek, yaptığı araştırmada stresin zaman algısını nasıl etkilediğini inceledi. Yüksek dopamin seviyesine sahip bireylerin zamanı daha doğru algıladığını gösteren bulgular, stres altındaki beyindeki değişiklikleri ortaya koydu.

Stres Altında Zamanı Yavaş Geçirmek

Çiçek’in çalışmasında sosyal stresin zaman algısı üzerindeki etkisi incelendi. Stres altındaki bireylerin zamanı normalden daha yavaş algıladığı, beyin aktivitelerinde değişiklikler yaşandığı belirlendi. Bu durumda beyinde bazı bölgelerin zaman algısını kaybettiği ve stresle karşılaşıldığında beyin aktivitelerinin değiştiği ortaya çıktı.

Dopamin Düzeyi Zamanı Etkiliyor

Çalışmanın ikinci aşamasında yüksek dopamin seviyesine sahip bireylerin zaman algısının daha doğru olduğu tespit edildi. Dopaminin zaman algısı üzerindeki etkisi incelenirken, özellikle depresyon hastalarının zaman algısının neden bozuk olduğu araştırıldı. Bu bulgular, depresyon, şizofreni ve parkinson gibi hastalıkların tedavisinde yeni ufuklar açabilir.

Çalışmanın sonuçları, insan beyninin zaman algısının üzerindeki karmaşık etkilerini anlamak ve zaman algısı bozukluğuna neden olan hastalıkların gizemini çözmek konusunda önemli ipuçları sunabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir