Haberler Z

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Axiom Space, Türk Uzay Ajansı ile Uzay Misyonu Planları Yapıyor

Axiom Space, Türk Uzay Ajansı ile Uzay Misyonu Planları Yapıyor

Haberler Z Haberler Z -
0

Uzaya Gönderilecek Ekip Hakkında Değerlendirmeler

Axiom Space, NASA ve SpaceX ile birlikte Türk Uzay Ajansı (TUA), İtalyan Hava Kuvvetleri ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda, ocak ayında gerçekleştirilmesi planlanan Ax-3 misyonu hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Ax-3 misyonunun lideri olan kıdemli astronot Michael Lopez-Alegria, Türk üyesi Gezeravcı için “Alper titiz ve donanımlı biri. Yaptığımız eğitimlerin her safhasında hazırdı ve her zaman zekice sorular sorar.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Lopez-Alegria, Gezeravcı’nın ekip içinde önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Ekip üyelerinin uzaya gitmeden önce doğada birkaç hafta süren keşif eğitimine tabi tutulduğunu belirten Lopez-Alegria, uzay yolcularının hayatta kalma mücadelesi verdiği kano ile insan eli değmemiş yerlerde doğanın içinde zaman geçirdiğini ifade etti. Lopez-Alegria, bu deneyimin ekip içindeki uyumu güçlendirdiğini ve harika bir deneyim olduğunu vurguladı.

Lopez-Alegria, ayrıca eğitimler sırasında yedek Türk uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever’i de tanıma fırsatı bulduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Uzay Ajansı’nın Açıklamaları

Basın toplantısına katılan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Fırlatma Sistemleri Daire Başkanı Tufan Kayacı, Ax-3 misyonunun Türkiye için önemli bir adım olduğunu belirtti. Türkiye’nin Şubat 2021’de açıkladığı Ulusal Uzay Programı’nın hedeflerinden birinin gerçekleştirildiğini ifade eden Kayacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında gerçekleştirilen bu görevin ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.

Kayacı, ilk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapacağı deneylerin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti. Mikro yer çekimli ortamda gerçekleştirilecek deneylerle uluslararası bilimsel verilere ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Kayacı, Ax-3 misyonunun Türkiye için yeni uzay görevlerinin de kapılarını açacağını ifade etti.

Uzay Görevinin Detayları

Ax-3 misyonunun fırlatma tarihi, Axiom Space Başkanı Matt Ondler tarafından açıklandı. Eğer hava koşullarının uygun olması durumunda, Ax-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı SpaceX Falcon 9 roketiyle 9 Ocak 2024’te Florida’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılacak.

Ax-3 misyonu, tamamı Avrupalı uzay yolcularından oluşan ilk ticari astronot misyonu olacak. Misyon lideri Michael Lopez-Alegria önderliğindeki ekip, uçuş ve uzay istasyonu eğitimlerini tamamladı. Şu anda uzayda gerçekleştirilecek deneyler üzerinde çalışmalar sürüyor. Aynı zamanda ekip üyelerinden kan, doku, tükürük gibi örnekler alınıyor ve bu örnekler uzay dönüşüyle karşılaştırılacak. Ekip, Aralık ayının son haftasında karantinaya alınacak.

Ax-3 misyonu, alçak Dünya yörüngesine giden yolu yeniden tanımlayacak. Misyon lideri Michael Lopez-Alegria’nın yanı sıra Türkiye’den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan İsveçli Marcus Wandt, Ax-3 mürettebatını oluşturacak.

Misyon süresi 14 gün olarak planlanıyor ve Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek. Uzay aracı Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden kalkacak, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ve görev tamamlandığında okyanusa düşecek.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir